многослойни опаковки за цемент и строителство Така наречените многостенни (multiwall) опаковки се характеризират с изключителна здравина и бариерни свойства. Тези чували се произвеждат от няколко пласта хартия или комбинация от хартия и полиетилен (PAP+HDPE), в зависимост от това какво ще се съхранява вътре и какви са нуждите на клиента. Видове: Тези опаковки могат да бъдат както отворени с шестоъгълно дъно, така и вентилни – за автоматично пълнене. Конструкция:

отворени торби с шестоъгълно дъно вентилни торби

Шестоъгълно дъно

вентилни

В общия случай тези чували са направени от вътрешен и външен пласт хартия и междинен пласт полиетилен.

Вътрешният пласт хартия почти винаги е кафяв, от много здрава крафтова хартия – Semi-extensible. Този пласт допринася изключително за здравината на торбата.

Външният пласт хартия може да бъде кафяв или бял в зависимост от това как клиента иска да позиционира даден продукт на пазара. Този пласт хартия има две основни характеристики: дава здравина на опаковката и придава добрия търговски вид на продукта. Именно върху външния пласт хартия се изпечатва желания дизайн на опаковката за продукта, който ще бъде пакетиран. Вида на хартията отново е Semi-extensible, която е изключително здрава и подходяща да издържа голямо натоварване.

дишаща хартия, high-porosity paper И двата пласта хартия, които се влагат в производството на този вид продукти са със специални качества за по-висока въздухопропускливост. Тук използваме така наречената „дишаща хартия” (high-porosity paper), тъй като вентилните чували се използват за автоматично пълнене, където прахообразния материал се изсипва в торбата заедно с въздух под високо налягане. Това ще рече, че добрата въздухопропускливост на торбата е от огромно значение за високата скорост на производствения процес при нашите клиенти.

Освен че използваме такава хартия, ние предлагаме на нашите клиенти допълнителна микроперфорация на всички пластове на торбата като гаранция за още по-добрите й свойства.

микроперфорация HDPE Междинния слой на чувала най-често е от полиетилен с висока плътност (HDPE). От този пласт не зависи здравината на опаковката, а друго много важно за тези опаковки свойство – бариерно. Това ще рече, че този слой предпазва материала вътре от влиянието на външната среда (овлажняване, пресъхване и т.н.). Този бариерен слой може да бъде от различна дебелина полиетилен, който е перфориран (с микроперфорация) или предварително „нацепен”. Това позволява при пълнене на торбата тези дупки да се отворят като клапи и да не се наруши въздухопропускливостта на торбата. След като веднъж е напълнена те се притискат между двата пласта хартия и се затварят.

Освен предпазващ продукта от влиянието на околната среда, този междинен пласт намалява излизането на материал и фин прах от вътре на вън.